Tην Παρασκευή 22/11/2019 οι μαθητές της Ε’ Δημοτικού επισκέφτηκαν το κέντρο Ανακύκλωσης Αλουμινίου (Κ.ΑΝ.ΑΛ) και  μέσα από διάφορες δραστηριότητες ( προβολή ταινίας ,μουσική,παρακολούθηση ανακύκλωσης κουτιών αλουμινίου) ,ενημερώθηκαν αλλά και ευαισθητοποιήθηκαν πάνω στο σημαντικό κομμάτι της ανακύκλωσης  των διάφορων υλικών.

Μάλιστα τα ίδια τα παιδιά πήγαν στο κέντρο αρκετά αλουμινένια κουτάκια που μάζευαν για κάποιο διάστημα και πήραν το αντίστοιχο χρηματικό αντίτιμο που μοιράστηκε στα δυο τμήματα.
Στο τέλος της επίσκεψης ” πήραμε τα καπελάκια μας ¨ και φύγαμε ευχαριστημένοι και ενημερωμένοι.
Το αργίλιο ή αλουμίνιο είναι το τρίτο (3ο) πιο άφθονο χημικό στοιχείο στον πλανήτη μας, μετά το οξυγόνο και το πυρίτιο και το πιο άφθονο μέταλλο στο φλοιό της Γης. Υπολογίζεται ότι αποτελεί περίπου το 8% του βάρους του στερεού φλοιού της Γης. Έχει χημικό σύμβολο το Al και ατομικό αριθμό 13. Το αλουμίνιο δε βρίσκεται ελεύθερο στη φύση, αλλά βρίσκεται ενωμένο σε πάνω από 270 διαφορετικά ορυκτά. Η κύρια πηγή για τη βιομηχανική παραγωγή του μετάλλου είναι ο βωξίτης.Η ανακύκλωση του αλουμινίου έχει σημαντικά οφέλη για το περιβάλλον,  την κοινωνία, τη χώρα και τους καταναλωτές. Το αλουμίνιο είναι ιδανικό υλικό για ανακύκλωση γιατί διαχωρίζεται εύκολα από τα άλλα υλικά και έτσι η διαλογή του δεν απαιτεί υψηλό κόστος, ενώ η ανακύκλωση του είναι μια διαδικασία που μπορεί να επαναλαμβάνεται χωρίς να υποβαθμίζονται οι ιδιότητές του.Το αλουμίνιο δίκαια χαρακτηρίζεται ως το «πράσινο» μέταλλο που ικανοποιεί ταυτόχρονα τις τεχνολογικές αλλά και τις οικολογικές απαιτήσεις ως ένα σύγχρονο υλικό.

Η ανακύκλωση του αλουμινίου είναι το σημαντικότερο μέσο για την εξοικονόμηση ενέργειας και τη μείωση εκπομπών αερίων που επιβαρύνουν την ατμόσφαιρα με το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Για να καταδειχθεί η σημαντικότητα της ανακύκλωσης, τονίζεται ότι ενώ για την πρωτογενή παραγωγή 1 κιλού αλουμινίου με ηλεκτρόλυση αλουμίνας από βωξίτη απαιτείται ενέργεια 14 kWh (κιλοβατώρες), η ανακύκλωση της ίδιας ποσότητας από σκραπ χρειάζεται μόνο 5% της ενέργειας ηλεκτρόλυσης.